Offline Sport Games részvételünk
2021-01-12

Bármily meglepő, már egészen az ókortól használtak különféle darukat emelésre és szállításra is, igaz, akkor még csak emberi, vagy állati erővel, illetőleg a víz energiájával működtették azokat.

A rendelkezésre álló információk alapján a legegyszerűbb római daru (trispastos) teherbírása vajmi kevés, körülbelül 150 kg volt, a nagyobb daru (pentaspastos) teherbírása viszont már elérte a 3000 kilogrammot, taposómalom használatával pedig a 6000 kilogrammot is. 

A középkorban már nem csak építkezéseken, de a bányászatban és a kikötőkben is használták, akkorra a daru a függőleges tengely körül teljesen elforgathatóvá vált. 

A mai korszerű daruk az emberi erőt teljesen kiváltva, motormeghajtással, az emelésen kívül szállításra is szolgálnak. Több fajtájuk alakult ki, melyek teherbírása sok tényezőtől függ, azonban annyi elmondható, hogy az ókori római legegyszerűbb daru teherbírását lényegesen meghaladják. 

A darus autó olyan teherszállító gépjármű, amelyre az emelőszerkezetet vagy a gépjármű alvázára a vezetőfülke és a plató közé, vagy a plató végére szerelik.

 

Forrás: wikipedia