A daruk története 1. rész
2021-02-02
Méhek útja
2021-06-29

A hős kamionsofőr

Malcom P. McLean kamionsofőr a múlt század derekán ötletével megreformálta a szállítást. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy általa tudott a magasabb sebességre kapcsolni a globális kereskedelem. Világhódító útját az ő újítása révén kezdte a konténeres szállítás, ezáltal egyszerűbbé és gyorsabbá tette a szállítást és kialakult a 20 lábas konténer.

Az ütött- kopott áruszállító konténerekre nem úgy tekintünk, mint a háború utáni egyik legnagyobb hatású innovációjára, pedig a kereskedelem fellendülése elképzelhetetlen lett volna nélküle. McLean ötlete előtt szinte minden árut más módon szállítottak; a vasút, a hajó és kamion közötti átrakodás napokba is telhetett és meglehetősen drága volt.

A konténerek megjelenésének legnagyobb előnye, hogy az árut akár órák alatt át lehet tenni egyik közlekedési eszközről a másikra, így az gyorsabban célba juttatható volt, a szabványkonténerek elterjedésével pedig árazási és tervezési kereteket adott az egész folyamathoz.

Meglepő módon a már évtizedek óta működő szállítási formának számszerűsített eredményeit csak 2016-ban publikálta a Journal of International Economics szaklap. A tanulmányban a szerzők arra jutottak, hogy valóban nagy hatással volt a konténerek bevezetése a globalizációra és a kereskedelem felívelésére a XX. században. A vizsgált időszak (1962-1990) alapján megállapítást nyert, hogy 1965 után terjedt el robbanásszerűen ez a szállítási mód és radikálisan csökkentette a szállítási költségeket.

  • 10-15 szörösére növekedett a kikötői munka hatékonysága
  • A hajók mérete egy évtized alatt megduplázódott
  • A kikötők koncentrációja nőtt, ez az egy konténerre eső költségeket csökkentette
  • A biztosítási díjak ötödére, a tőkeköltség felére csökkent

Kezdetek és a jövő

A mai értelemben vett konténer az első világháború alatt jelent meg először az európai kontinensen, mint az amerikai hadsereg utánpótlási szállításait racionalizáló eszköz. Az ötvenes évek első felében, a koreai háborúban az amerikai hadsereg  már több millió tonna árut mozgatott ezzel a módszerrel, az USA és a távol-keleti harci színterek között a tranzitidő 27 napra csökkent a korábbi 55 napról.

A katonai alkalmazás sikerét követően megindult a konténerek polgári alkalmazása. Tehát nem minden előzmény nélküli volt az ezen szállítási mód elterjedése, de a nagy áttörést a McLean nevével fémjelzett technológia hozta el.

A hatvanas években indult átállás egy évtized alatt lezajlott és a kutatói megállapítás szerint a konténerre való áttérés tízévente nyolcvanöt százalékkal emelte a külkereskedelmet. A hetvenes évekre a tengeri áruforgalom hozzávetőlegesen 80% -a zajlott konténerekkel. Jelenleg az összes rakomány 90%-át konténerekben szállítják. Ez az arány már nem növelhető, mivel a fennmaradó rész folyékony, cseppfolyós, ömlesztett áru stb.

Konténerek nélkül más világ lenne

A konténeres áruszállítás a mai napig fejlődik. Ez megmutatkozik a hajók méretében (Európa és Kína között már 20 ezer egységkonténert szállító hajók is bőven akadnak), illetve a hajók is egyre gyorsabbak, a régi 28 km/h sebességű hajókkal szemben az újak már 45-55 km/órás sebességgel szelik az óceánokat (a nagyobb sebesség már exponenciálisan emelné a költségeket).

A jövőbeni várakozások azt mutatják, hogy a mostani 182 milliós TEU-s éves forgalom 2066-ra a pesszimista becslésekkel is legalább 454 milliósra fog női, a hajók befogadási képessége is megduplázódhat.

Mára a konténerizáció fejlődését jól mutatja, hogy a tengeri kikötők szerepe is megnövekedett. A világ teljes teherforgalmának harmada a világ tíz legnagyobb kikötőjébe érkezik és indul, azokból pedig hat távol-keleti, négy pedig kínai kikötő. A konténereket tekintve pedig a tíz legnagyobb társaság 5,56 millió TEU-val bír (ez a teljes kapacitás 61%-a, ebből a Maersk Group 18%-ot bír).

 

A pionír kamionsofőr

Malcom P. McLean neve nem hangzik ismerősnek. Skótos hangzású nevéről hamarabb feltételezhetnénk, hogy a focista vagy skót felmenőkkel rendelkező filmszínész,  mintsem, hogy ő az az amerikai üzletember, aki megreformálta a hajózást és  az áruszállítást. Most joggal dobbanhat meg minden kamionos szíve: bizony mindig is volt közöttünk sok-sok tehetséges gyerek:)

Mindig is tudtuk, hogy a kamionsofőrök nagyszerű fickók, McLean is ezt a szép foglalkozást űzte.  Nagyon sok híres kamionost ismerhetünk a filmekből (Charlie Firpo), a Dakar-rali versenyzőiből, de ez az üzleti életre már kevésbé igaz.  McLean  igazán megcsinálta a szerencséjét,  korszakalkotó elképzelésének megvalósításával beírta magát a történelembe. Sajnálatosan a neve azért nem mindenki előtt jelent egyet a konténeres szállítással, pedig hihetetlen módon változtatta meg sok ember életét, a gazdaságot. Húsz éve már az égi kamionsofőrök között rója a kilométereket McLean, de neve és innovációja halhatatlanná tette.

Üzleti érzékét jól példázza, hogy egyetlen ember, aki három olyan társaságot is alapított, amelyet később a New York-i tőzsdén jegyeztek. A Fortune magazin 1982-ben beiktatta az Üzleti Hírességek Csarnokában, az Amerikai Heritage magazin pedig  1995-ben az elmúlt 40 év 10 kiemelkedő újítója közé nevezte. 2000-ben a Nemzetiközi Tengerészeti Hírességek Csarnoka az évszázad emberének nevezte.

Malcom P. McLean 1934-ben összeszedett 30 dollárt egy használt kisteherautó előlegéért és megalapította a McLean Trucking-ot.  1955-ben ezt a céget hatmillió dollárért adta el. A sok átrakodás és várakozás között volt ideje a fejét törni McLeannek, meg is született a korszakalkotó ötlete, hogy minimálisra csökkentse a különböző szállítóeszközök esetén a ki- és berakodási időt. Elképzelése szerint kettéválasztotta a pótkocsit, és kialakított egy „bölcsőt” kerekekkel, valamint egy leemelendő konténert, amelyeket megerősítve már egymásra is lehetett rakni.

A korszakos ötlet megszületésének históriája a legenda szerint a következő. 1937-ben a fiatal kamionos vattabála rakományt szállított N. Fayettvillből az N.J. Hobokenbe. A dokknál ült és a rakományát a munkások rakodták, amikor az jutott az eszébe, hogy könnyebb felemelni a pótkocsimat anélkül, hogy annak tartalmához hozzányúlnának és azt felrakni a hajóra. Legalábbis így emlékezett vissza McLean az American Shippernek adott 1996-os interjúban.

A konténerek az önrakodó (kcr-es) kamionra így kerülnek fel

Az ötlet lényege más megfogalmazásban az, hogy a konténerek nem lettek kinyitva a feladó és a címzett közötti útvonalon és a standardizált méret biztosította a különböző szállítóeszközökön való kompatibilitást.

Kezdetben még egész teherautókat raktak hajókra, a későbbiekben már csak a konténerek utaztak, a szállító alváz nélkül kerültek átdaruzásra, s folytatták útjukat a célállomásra vasúton vagy kamionon. Ez helyet, időt és jelentős költséget takarított meg.

A hajótulajdonosok eleinte szkeptikusan fogadták az újítást, ezért McLean saját maga vásárolt hajókat és megalakította a Sea-Land hajótársaságot. Innentől fogva nyilvánvalóan nevezhetjük őt a kombinált fuvarozás atyjának, ezen belül is a container „kitalálójának”.

Cégét 1989-ben (86 éves korában) adja el a tengeri szállítás nagymoguljának, a Maersk hajótársaságnak.

Az első konténerszállító hajó az Ideal X volt, 1956 április 26-án hagyta el Newark kikötőjét ötvennyolc konténerrel a fedélzetén, hogy azokat elvigye Houstonba. Ez a szállítás forradalmát jelentette!

Ahhoz, hogy Európába is beússzon egy konténerszállító hajó, arra ezt követően még tíz évet kellett várni. 1966 májusában kötött ki Rotterdamban a Fairfax nevű hajó 266 darab 35’-os konténerrel. (Ma már egy Rajnán közlekedő bárka is nagyobb kapacitású.)

Kép: konténer kcr daruzása a kamionra

Az új módit a konténerek méretének egységesítése és rohamos fejlődése gyorsította. Az amerikai szabványok alkalmazása Európában és Japánban nem válhatott valóra, a megoldást az ISO szabályok jelentették, amely előírják a 10, 20, 30, 40 lábas hosszúságot, a 8 láb szélességet, illetve a 8 (és 8,6) láb magasságot a konténerekre.

Kis konténerhatározó

Meg kell itt jegyezni, hogy ezen leggyakoribb méretek mellett az ISO szabályokra nehezedő nyomásról, mivel a tárolás és szállítás a legjelentősebb költségtényező (a szállítmányozók szélesebb és hosszabb konténereket szeretnének). Mára már néhány hajótulajdonosnál léteznek Jumbo konténerek, ami 45, 48 lábas konténerek, sőt az USA egyes államaiban már 53 és 57 láb hosszú konténerek is használatosak.

Konténerek az ISO meghatározás szerint: kis konténer (1-3  köbméter), közepes konténer (legalább 3 köbméter és 6 méternél nem hosszabb), nagykonténer (legalább 6 méter – 20 láb – hosszúak és legalább 30 köbméter térfogatúak. Nincs futóművük, átrakást pedig a négy felső sarokelem és/vagy a megfogó perem könnyíti meg).

Funkció szerint a konténerek még lehetnek: box konténer (teljesen zárt, egyik végén nyitható), open top konténer (teljesen nyitott, de ponyvával letakart), open side konténer (oldalfalán nyitott, ponyvával zárható), flat rack konténer (20 és 40 lábas tető és oldalelemek nélküli) , reefer/hűtőkonténer (temperálást igénylő áruk szállítására), collapsable konténer (összecsukható), tank konténer (folyadék, ömlesztett áru), side door (oldalajtós konténer).

Magyarországon a közúti súlykorlátozás 24 tonna a konténer súlyával együtt. Egy szabvány 20’ konténerbe így 21,5 tonna áru rakható, illetve egy 40’ konténerbe 19,52 tonna.

A 20 lábas konténer az alaptípus,  ezt veszik számítási alapnak, megjelölése a TEU (Twenty feet Equivalent Unit).

Talán kevesen gondolták, hogy egy kamionsofőr ötlete forradalmasítja a szállítmányozást, szállítást, egy egyszerű kamionsofőr ötletéből gördül világhódító útjára egy korszakot formáló innováció. Néha bizony érdemes elmerülni az előzményekben, megismerni a mai technológiák létrejöttének érdekes históriáit. Amennyiben érdekli a daruzás története olvasson bele régebbi bejegyzéseinkbe is!

 

 

Felhasznált források:
http://onlinepubs.trb.org/onlinepubs/trnews/trnews246.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Malcom_McLean#Death
https://www.kontener.hu/kontener-kisokos/kontenerizacio
https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2001-may-29-me-3847-story.html
Logisztika I-II., szerkesztette dr. Földesi Péter