Bálna szállítás a Fővárosi Állatkertbe

Fundango és egy darus autó
A Fundango és egy darus autó
2021-01-15
Egyéb darus munkák
2021-02-15

Budapest, 2011. október 20. Daruval leeresztik az ország egyetlen életnagyságú bálnamodelljének egy darabját a Fõvárosi Állat- és Növénykert Nagysziklájánál. A három részletben érkezett, húsz méter hosszúságú, élethû ámbráscet-szobrot a Nagysziklába tervezett Varázshegy kiállítás legnagyobb csarnokában illeszti össze és függeszti drótkötelekre a kivitelezõ, a Geanat Kft. A Székely Kata szobrász irányításával, hungarocellbõl készült alkotást a Varázshegy - Életmúzeum jövõ tavasszal megnyíló kiállításán láthatják majd az érdeklõdõk. MTI Fotó: Manek Attila

Életnagyságú bálnamodell szállítás az Állatkertbe

Egyik kedves megbízásunk volt, amikor egy bálnát kellett az Állatkertbe szállítanunk. Bár ez a bálna „csak” hungarocollből és műgyantából készült, de a szállítását alaposan meg kellett tervezni és pontosan kivitelezni. Azért egy igazi kék bálna kicsit nehezebb lett volna, hiszen egy kifejlett, felnőtt egyed harminc méteres hosszú és 170 tonnás testömegű.

Székely Kata szobrász és kollégája egy életnagyságú fogascet-modellt készített a Csepel Művek Ipari Park egyik csarnokában. A húszméteres modellt a Fővárosi Állat- és Növénykertben lévő Nagysziklába tervezett Varázshegy – Életmúzeumban volt megtekinthető.

A Székely Kata irányításával készült alkotáshoz 160 köbméter hungarocellt használtak fel a Geanat Kft. szakemberei. A cetmodell a kemény műgyanta burkolat felvitele és festése után nyerte el végső alakját.

És ekkor következtünk mi, jöhetett a szállítás, daruzás!

A galéria első képe: MTI  – Manek Attila